tiistai 23. elokuuta 2016

Lapsettomuuskuilu

5. elokuuta tapahtui kaivosonnettomuus San Josén kupari- ja kultakaivoksessa Chilessä. Onnettomuus sai alkunsa, kun kaivos romahti jättäen 33 kaivostyöläistä loukkuun noin 700 metriä maanpinnan alapuolelta. Kaivoksen tiedettiin jo ennen onnettomuutta olevan vaarallinen. Pelastustoimet aloitettiin heti seuraavana päivänä, mutta kaivoksessa tapahtui toinen romahdus pian pelastuyrityksen jälkeen. Romahtaneeseen kaivokseen porattiin kapeita porausreikiä eloon jääneiden paikallistamiseksi. Heitä ei kuitenkaan onnistuttu paikantamaan. Toinen pora saavutti 688 metrin syvyydessä olleen kaivostyöläisten turvahuoneen muutaman viikon päästä. Turvahuoneesta kaivostyöläiset ilmoittivat olevansa elossa. Elokuun lopussa kaivosmiehille ilmoitettiin, että heidän pelastamisensa saattaa viedä kuukausia. Tavoitteena oli saada miehet pois kaivoksen uumenista ennen joulua. Kaivosmiesten nostaminen aloitettiin lokakuussa, mutta aikataulu lykkääntyi pelastuskapselin vahingoittumisen vuoksi. Kaivosmiehet nostettiin maan pinnalle 13. lokakuuta. Pelastuminen oli teknologisen kehityksen ansiota. 25 vuotta sitten vastaavasta loukusta olisi ollut mahdotonta pelastaa ketään missäänpäin maailmaa.


Olen pudonnut lapsettomuuden syvään ja yksinäiseen kuiluun, monta sataa metriä perhe-elämän alapuolelle. Eloonjääneen pelastustoimia on ollut useita. Romahtaneesta kultakaivoksesta on välillä koitettu nousta maanpinnan yläpuolelle - noustukin - kunnes uudet maanjäristykset ja järistysten jälkijäristykset ovat taas koetelleet maaperää.

Tammikuussa 2015 alkanut lapsenteko on vaihtunut nöyrään pyyntöön ja haaveeseen omasta lapsesta. Vuoden yrityksen jälkeen on siirrytty tutkimuksiin ja hoitoihin. Diagnoosi:

S E L I T T Ä M Ä T Ö N   L A P S E T T O M U U S


Ensimmäinen inseminaatio eli iui-hoito oli maaliskuussa. Tulos negatiivinen. Toinen iui huhtikuussa. Positiivinen tulos. Varhainen keskenmeno toukokuussa, jo viidennellä raskausviikolla. Kolmas iui kesäkuussa. Negatiivinen tulos. Onnistuneen toisen inseminaation jälkeen lääkärin päätös neljännestä yrityksestä. Heinä- eli lomakuussa lääkkeillä mutta ilman hoitoja tullut positiivinen raskaustesti. Raskauden keskeytyminen kuudennella viikolla. Nyt neljännen inseminaation odottamista, kunhan keho palautuu viimeisestä keskenmenosta. Inseminaatioiden jälkeen ivf-jonoon arviolta 4-6 kuukaudeksi.

Toivon että lapsettomuushoidot loppuisivat mahdollisimman pian. Toivon, että lääketiede "parantaa" meidät ja antaa meille lapsen. Pelastuminen oli teknologisen kehityksen ansiota. 25 vuotta sitten vastaavasta loukusta olisi ollut mahdotonta pelastaa ketään missäänpäin maailmaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti